ISZKASZENTGYÖRGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bemutatkozás

 

1735-ben teszik az első említést az iszkaszentgyörgyi kastélyról, melyet Amadé Antal építtetett. 1800-ban az Amadék eladták a kastélyt Bajzáth József veszprémi püspöknek, s az ő fia, Bajzáth György jelentős építkezéseket folytatott. Tőle a kastélyt lánya, Valéria örökölte, aki gróf Pappenheim Sándorhoz ment feleségül.
A következő jelentős kastélyátépítés a fia, Pappenheim Siegfried nevéhez fűződik. Felesége - gróf Károlyi Erzsébet (gróf Károlyi Mihály nővére) - hozományából a nyugati melléképületet teljesen újjáépíttette Gabriel Seidl tervei alapján. Ez az építkezés 1908-ra fejeződött be.

 

Osztálylétszámaink ideálisak, átlagosan 15-20 tanuló tanul egy osztályban. A délutáni felkészülésre 2 alsós és egy felsős napközis csoportot működtetünk. Közel 30 diákunk más településről jár iskolánkba. Moháról, Isztimérről, Magyaralmásról, Sárkeresztesről, Guttamásiból, Csórról.
A földszinti részen az alsó tagozatos évfolyamok számára négy tanterem és két napközis foglalkoztató, valamint melegítőkonyhával ellátott étkező és Büfé található. Az emeleti részben a felső tagozatosok tantermei, a számítástechnika terem, az igazgatói iroda és tanári szoba, valamint a galériából kialakított zsibongó található. Erről a szintről is és az udvarról is megközelíthető a "Vörös terem", mely díszteremként is használható,képzőművészeti kiállítások, bemutatók, és versenyek rendezésére is alkalmas.
A manzárd emeletén kialakított oktatótermek szakkörök, fakultációs foglalkozások, zeneórák, logopédiai foglalkozások helyszínei, valamint a technika tanítására műhelyterem. Itt található a több mint 7000 könyvtári egységet magában foglaló iskolai és nevelői könyvtár. Könyvtárunk videótárral is rendelkezik.

 

A tornateremünk a Művelődési Ház szárnyon található, amely méltó körülményeket biztosít a hagyományos iskolai ünnepélyek, műsoros estek, bálok megtartására, rendezésére. Az iskolaudvaron festői környezetben bitumenes kézilabdapálya épült, kosárlabda, és streetball palánkokat is felszereltünk.
Tantervünk kiemelt fejlesztési területei: Matematikai logika, szövegértő- szöveglakotó képesség fejlesztése, idegennyelvi kompeteciák fejlesztése. Az oktatott élő idegen nyelv az angol, melyet tanulóink emelt óraszámban tanulhatnak. Intézményünkben fejlesztő pedagógus és logopédus segíti a nehézségekkel küzdő kisdiákok haladását. 5-6. osztályban tánc és drámát, honismeretet. Az oktatást számos szakkör és tehetséggondozó foglalkozás segíti.
Szakkörök: matematika, kémia, környezetvédelmi, honismereti, énekkar, grafika, angol.
Az iskola a tanulók sokoldalú fejlesztése érdekében együttműködik művészeti alapiskolákkal. A székesfehérvári Csitáry Emil Művészeti Alapiskola oktatói hangszeres zenét (zongora, furulya, szintetizátor, dob), népdaléneklést és szolfézst, valamint az abai székhelyű Sárvíz Művészeti Alapiskola néptáncot oktat két csoportban az intézményben.
Az iskola tanárai, tanítói minden tehetséges tanulónak lehetőséget biztosítanak a felmenő rendszerű sport és tanulmányi versenyeken való részvételre.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz